Аналітики прогнозують вдалий сезон для українського ріпака

Останнім часом в Україні ринок ріпаку дуже мінливий. Аналітики прогнозують, що різке зростання цін, яке відбулося на тижні, ймовірно зміниться стабілізацією.

такі прогнози були озвучені під час аналітичного брифінгу кооперативу ПУСК, створенного у рамках ВАР.

«У квітні Україна експортувала 119,9 тис. тонн ріпаку. Експорт відбувається в низькому темпі, оскільки реалізуються залишки старого врожаю. У травні-червні обсяги експортних поставок будуть мінімальними. Більш ліквідним є новий врожай. У квітні умовні ціни на ріпак становили близько 450 євро за тонну, але на початку поточного тижня різко зросли на 8-9 євро на тонні. Такі зміни є проявом сильної волатильності ринку, ймовірно позначки не перевищать 460 євро за тонну і надалі стабілізуються»,— зазначають в аналітичному департаменті ПУСК.  

За оцінками трейдерів, вже продано 300 тис. тонн олійної нового врожаю з поставкою у липні-серпні. Значний попит маємо з боку Німеччини.

На думку аналітиків, майбутній сезон ріпаку буде вдалим для України.

«За найгіршого сценарію Україна збере у 2024 році не менш 3,5 млн тонн ріпаку. За прогнозами Мінагрополітики валовий збір олійної буде на рівні 4, 1 млн тонн. В ЄС цьогоріч очікується скорочення виробництва, тому український ріпак має гарні перспективи»,— додають у ПУСК.