Експорт української соняшникової олії став другим за обсягом за всю історію

Експорт соняшникової олії з України у вересні-квітні 2023/24 МР склав понад 4,4 млн тонн, що на 17% перевищило показник за аналогічний період попереднього сезону. Обсяг експорту став другим за величиною за всю історію, лише у вересні-квітні 2010/2020 Україна відвантажила більше, 4,49 млн тонн.

Такі попередні дані надали аналітики ІА АПК-Інформ.

Аналітики говорять, що цього сезону ціна на соняшникову олію в порівнянні з іншими рослинними оліями була більш приваблива, що і стало причиною активного попиту на неї з боку ключових світових покупців.

Також вони зазначили, що важливим фактором стали відносно стабільні відвантаження олії морським транспортом.

«Оцінка експорту соняшникової олії на сезон-2023/24 була збільшена експертами АПК-Інформ до 5,6 млн тонн (+4% до квітневої оцінки; -1% до 2022/23 МР). Однак, враховуючи, що вже близько 79% від прогнозу експортовано, до кінця сезону очікується значне зниження помісячних обсягів відвантаження»,— кажуть експерти.

Так, скорочення експорту олії вже в травні-серпні поточного сезону може статися через зниження переробки соняшнику на тлі вичерпання його запасів, які в цілому по країні на початок травня оцінюються АПК-Інформ як мінімальні за останні 3 сезони.