УЗА стурбована ситуацією з неповерненням на Дніпропетровщині вилученого у власників зерна

УЗА звертається до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з прохання вжити заходів для повернення зерна, що було вилучене у власників на початку російського повномасштабного вторгнення. Збитки виробників та підприємств сягають мільйонів доларів США.

Про це йдеться в повідомленні УЗА.

За інформацією Асоціації, із введенням воєнного стану на початку повномасштабного вторгнення військово-цивільні адміністрації примусово вилучили у Дніпропетрівській області значні об’єми пшениці як у агровиробників, так і зернотрейдерів. При цьому власників зерна офіційно тоді не поінформували і про відчуження/вилучення не було надано жодних підтверджуючих документів.

«АТ «Укрзалізниця» на підставі розпорядження військово-цивільних адміністрацій змінила маршрути прямування вагонів і відвантажила зерно на відповідальне зберігання, яке вказувалося в наданих їй документах. І якщо в багатьох регіонах зерно повернули законним власникам, то в Дніпропетровській області досі суб’єкти господарювання не можуть добитися від державних органів та підприємств повернення свого зерна»,— говориться в повідомленні.

Документи, на підставі яких було примусово відчужено/вилучено пшеницю в суб’єктів господарювання, були частково скасовані. Проте, майно його законним власникам так і не повернуто, незважаючи на численні звернення власників зерна до військових адміністрацій та ТОВ «ДМК «ДНІПРОМЛИН», яке було уповноважене військово-цивільною адміністрацією на відповідальне зберігання вилученої пшениці.

«Минуло вже більше двох років з того часу, коли ТОВ «ДМК «ДНІПРОМЛИН» прийняло у себе цю пшеницю різних суб’єктів господарювання. Були відкриті кримінальні справи щодо зловживання повноваженнями посадовими особами та неповернення майна законним власникам. Втім, ситуація з ТОВ «ДМК «ДНІПРОМЛИН» досі напружена, оскільки на підприємстві створено умови для  перешкоджання поверненню зерна власникам»,— інформують в УЗА.

Асоціація просить Генерального прокурора взяти на особистий контроль розслідування зловживань посадових осіб, пов’язаних з аферою на ТОВ «ДМК «ДНІПРОМЛИН».